Natural Bars Natural Bars

  • Úvod
  • Produkty
  • Certifikace
  • Kontakt
  • e-shop
  • Pro obchodníky

Suroviny Naturka Caribic

Kokos

Kokosový ořech zná určitě každý, ale jeho bohatství, které se skrývá uvnitř, je stále nedoceněno. Nejen kokosová moučka, ale hlavně kokosová voda a mléko mají omlazující a léčebné účinky, které jsou v zemích, kde tato palma roste, známé už staletí…

 

Kokosová palma miluje písek, moře a tropické klima. Už tento fakt napovídá, že má co nabídnout. Tvrdý hnědý ořech zraje na palmě až 12 měsíců a po jeho rozbití získáme tuhou bílou dužninu a kokosovou vodu. Obojí je zdrojem cenných látek pro naše zdraví, krásu i jako neopomenutelná součást jídelníčku, hlavně v asijské kuchyni.

Bílá dužnina

V tuhé dužnině ořechu nalezneme 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Většinou se nekonzumuje přímo, ale je dále zpracovávána. Svůj význam má hlavně v potravinářství, kde se z ní připravuje kokosová mouka, kokosové mléko a kokosový olej.

Olej

I když má poměrně vysoký obsah nasycených tuků, bývá označován jako nejzdravější olej na světě. Proto se používá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Je též velmi bohatý na antioxidanty, caprylis a kyselinu kaprinovou.

Využití: Kokosový olej má úžasné schopnosti vyhlazovat pleť, ale také ji zvláčňuje a dodává jí jemnost. Proto je kromě toho, že se používá při výrobě mýdel, sprchových gelů, šamponů a vůní, vhodný i na masáže. Nedráždí a je antialergický.

Kokosové zdraví

Kokos má díky svému výživnému obsahu blahodárné účinky na náš organismus. Největší zásluhu na tomto faktu má kokosový olej. Mezi jeho nejvýznamnější účinky na lidský organismus patří, že:

• pomáhá likvidovat plísně a kvasinky

• působí antibakteriálně

• omezuje vznik hemoroidů

• mírní průběh a následky epileptických záchvatů

• usnadňuje vstřebávání vitaminů a minerálů do těla

• posiluje játra

• snižuje riziko cukrovky

• posiluje imunitní systém

• pomáhá při redukci hmotnosti

Zdroj: www.dama.cz

Mandle

Pro nikoho zřejmě nebude velkým překvapením tvrzení, že jsou ořechy velmi přínosnými potravinami pro naše zdraví. Hned několik studií nezávisle na sobě ukázalo, že jsou to ale hlavně mandle, které mají dokonce několik zdravotních benefitů.

Hrst mandlí by se podle odborníků měla pravidelně objevovat v našich jídelníčcích.

Hrst mandlí by se podle odborníků měla pravidelně objevovat v našich jídelníčcích.

FOTO: Profimedia.cz

Jsou zvláštně vhodné pro diabetiky nebo ty, kterým se cukrovka už v rodině objevila. Mandle mají schopnost mírnit hladinu glukózy v krvi, tvrdí vědci. I z tohoto důvodu tedy odborníci doporučují hrst mandlí nejen jako ideální svačinku, ale i jako občerstvení vhodné k odvrácení možných nemocí.

Mandle jsou bohaté na proteiny a živiny. O ořeších je ale obecně známé, že  dokážou účinně omezovat chuť k jídlu, podporují činnost srdce, a dokonce i předcházejí neurodegenerativní Alzheimerově chorobě. Mandle ale navíc obsahují mangan, který je důležitý pro správný vývoj a kvalitu kostí i regulaci krevního tlaku.

Doporučují je vědci i zdravotníci

Díky vysokému obsahu vlákniny podporují mandle i zdravé trávení a funkci střev. Mimo jiné ale obsahují i množství antioxidantů, vitamínu E, hořčíku, bílkovin a dalších. I díky těmto faktům jsou již od nepaměti řazeny do skupiny léčivých potravin a jejich konzumaci doporučují lékaři, ale i specialisté na zdravou stravu a dietologové.

Všechny tyto údaje několika nezávislých studií provedených American Society of Nutrition byly představeny při vědeckém zasedání v San Diegu, napsal deník Daily Mail.

„Představili jsme nový výzkum, který je výsledkem spolupráce zdravotníků a vědců. Považujeme ho proto za velmi důležitý a doufáme, že se z běžných poznatků stane i jakýmsi praktickým doporučením. Výsledek jasně ukazuje blahodárné účinky mandlí, jakožto součásti zdravé výživy,” říká doktorka Karen Lapsleyová.

Vhodná je konzumace mandlí i v těhotenství

Jedna ze studií doktorky Carol O’neillové analyzovala přes čtyřiadvacet tisíc dospělých jedinců nad devatenáct let a ukázala, že ti, kteří konzumovali mandle, měli prokazatelně vyšší příjem živin, pestřejší stravu a lepší fyziologický stav těla než ti, kteří je nejedli. Jiná studie zase prokázala, že po nich mají lidé daleko menší chuť k jídlu, také že mandle snižují koncentraci glukózy v krvi. Naopak se ale zvyšoval podíl vitamínu E.

Předběžné výsledky ukázaly, že hrst mandlí si umí poradit i s tuky usazenými v problémových partiích, vysokým krevním tlakem a problémy s obezitou. Předběžné výsledky tedy ukazují, že konzumace mandlí je pro naše tělo více než prospěšná. Závěrem vědci apelují i na těhotné ženy, že právě jim může přispět k podpoře zdravé tělesné hmotnosti v těhotenství, které se spousta žen obává.

Mnoho lidí se bojí, že po mandlích ztloustnou

Spousta lidí se přitom ohání tím, že se bojí, že jsou ořechy tučné. Mandle (a ořechy obecně) mají vysoký obsah tuků (52 g na 100 g), ovšem výzkumy ukázaly, že hrst mandlí (20–25 jader denně) člověka příjemně zasytí, tělu dodá užitečné živiny, a dokonce pomůže udržet i tělesnou hmotnost. Mandle totiž obsahují tzv. „dobré tuky” tedy mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Těch se nemusíte bát, našemu tělu jen prospívají. 20 g mandlí k svačině obsahuje zhruba 120 kalorií.

Zdroj:www.novinky.cz

 

JÁHLY – (loupané proso)

Jáhly jsou žlutá, vyloupaná semínka prosa o velikosti asi 1 milimetr. Proso je travina pocházející z Číny a patří k jedněm z nejstarších zemědělských produktů. Zatímco celá semínka prosa se dnes používají jako krmivo pro ptáčky, pro člověka těžko stravitelné vrstvy obilek se odstraňují a výsledný produkt se označuje jako jáhly. Před příchodem brambor do Evropy tvořily jáhly důležitou součást běžné stravy.

Zastoupení základních živin je následující: hlavní podíl mají sacharidy tvořené škroby (přes 70 %), přibližně 11 % připadá na bílkoviny a 5 % na tuky s převahou nenasycených mastných kyselin. Podíl vlákniny se pohybuje kolem 4 %. Jáhly neobsahují lepek, proto je mohou bez obav konzumovat i lidé trpící celiakií.

Jáhly jsou bohaté na hořčík, železo, fosfor, mangan a kyselinu křemičitou. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Díky těmto látkám se jáhly doporučují lidem trpícímchudokrevností, vysoký obsah fosforu zase pomáhá v prevenci aléčbě depresí a únavy.

Jáhly mají středně vysokou hodnotu glykemického indexu v rozmezí 55–60, a jsou lehce stravitelné, dobře se tak hodí jako součást  jídla před či po tréninku. Jáhly jsou také jedinou zásaditou obilovinou, proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní, z tohoto důvodu jsou vynikající potravinou pro diabetiky.

Zdroj: http://www.vimcojim.cz/

Maltóza

 

Maltóza, někdy označována jako sladový cukr, je disacharid, který se skládá ze dvou molekulglukózy.

Maltóza je získávána ze škrobu, který se uvolňuje při klíčení ječmene.

 

 Med

Med obsahuje stovky látek, z nichž nebyly ještě všechny popsány. Mezi nejdůležitější patří cukry, bílkoviny, tuky, minerální látky, kyseliny, vitamíny, antioxidanty a voda.

Cukry tvoří 95% obsahu medu. Jedná se především o jednoduché cukry jako je fruktóza(ovocný cukr) a glukóza (hroznový cukr). Sacharóza (hlavní složka řepného cukru) je v medu obsažena jen zhruba do jednoho procenta. Tuky jsou v medu zastoupeny minimálně (150 mg na 1 kg medu).  Z bílkovinných látek jsou důležité zejména enzymy a to především diastáza a invertáza. Med je rovněž vhodným doplňkem minerálů (K, P, Mg, Cl, Cu, N, Ca, Fe, Zn) a vitaminů  (B2, B3, B4, B5, C). Z kyselin jsou v medu obsaženy kyselina glukonová, jablečná, citronová, octová, mravenčí, skořicová a další. Významné jsou rovněž antioxidanty, které neutralizují působení volných radikálů, majících podíl na řadě závažných onemocnění. Med sice obsahuje méně antioxidantů než zelenina, ovoce, nebo čaj, ale zato v mnohem širší škále (desítky různých antioxidantů), takže účinek je navíc umocněn jejich společným působením. Voda je v medu obsažena jen ze 14 až 19%, což zaručuje jeho mikrobiální stabilitu. Ta je zajištěna silnou vazbou mezi molekulami cukru a vody, přičemž hodnoty tzv. volné vody jsou natolik nízké, že znemožňují množení většiny mikroorganismů.

Zdroj: http://www.med-votice.cz/

Leave a Reply Cancel Reply

You must be logged in to post a comment.

Odkazy

    Twitter

Natural Bars Natural Bars
Natural Bars © 2014 | All Rights Reserved