Kokosová palma miluje písek, moře a tropické klima. Už tento fakt napovídá, že má co nabídnout. Tvrdý hnědý ořech zraje na palmě až 12 měsíců a po jeho rozbití získáme tuhou bílou dužninu a kokosovou vodu. Obojí je zdrojem cenných látek pro naše zdraví, krásu i jako neopomenutelná součást jídelníčku, hlavně v asijské kuchyni.
Bílá dužnina
V tuhé dužnině ořechu nalezneme 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Většinou se nekonzumuje přímo, ale je dále zpracovávána. Svůj význam má hlavně v potravinářství, kde se z ní připravuje kokosová mouka, kokosové mléko a kokosový olej.
Olej
I když má poměrně vysoký obsah nasycených tuků, bývá označován jako nejzdravější olej na světě. Proto se používá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Je též velmi bohatý na antioxidanty, caprylis a kyselinu kaprinovou.
Využití: Kokosový olej má úžasné schopnosti vyhlazovat pleť, ale také ji zvláčňuje a dodává jí jemnost. Proto je kromě toho, že se používá při výrobě mýdel, sprchových gelů, šamponů a vůní, vhodný i na masáže. Nedráždí a je antialergický.
Kokosové zdraví
Kokos má díky svému výživnému obsahu blahodárné účinky na náš organismus. Největší zásluhu na tomto faktu má kokosový olej. Mezi jeho nejvýznamnější účinky na lidský organismus patří, že:
• pomáhá likvidovat plísně a kvasinky
• působí antibakteriálně
• omezuje vznik hemoroidů
• mírní průběh a následky epileptických záchvatů
• usnadňuje vstřebávání vitaminů a minerálů do těla
• posiluje játra
• snižuje riziko cukrovky
• posiluje imunitní systém
• pomáhá při redukci hmotnosti
Zdroj: www.dama.cz
Mandle
Pro nikoho zřejmě nebude velkým překvapením tvrzení, že jsou ořechy velmi přínosnými potravinami pro naše zdraví. Hned několik studií nezávisle na sobě ukázalo, že jsou to ale hlavně mandle, které mají dokonce několik zdravotních benefitů.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.