Palmový olej NE

Palmový olej NE

Pomozte nám snížit spotřebu palmového oleje.

Nezdravý palmový olej jíme v mnoha potravinách, aniž bychom o tom věděli. A co hůř, přispíváme tím k ničení tropických pralesů.

Plantážím palmy olejné, z níž se olej získává, padají za oběť poslední tropické pralesy především v Indonésii a postupně i v Africe a Jižní Americe. Při jejím pěstování pak tečou pesticidy proudem, zamořují půdu i vodu. Olej, na jehož neetické produkci vydělávají velké společnosti, je pro místní obyvatele i zvířata pohromou.

Indonéské pralesy jsou nejen plícemi planety, ale i místem, kde přežívají poslední orangutani a další vzácná zvířata. Orangutani nám tak podobní, že je domorodci přiléhavě nazývají lidé z lesa. Monokulturní plantáže palmy olejné jsou však pro zvířata nehostinnou pustinou. A když se v nouzi snaží uživit zde, protože jejich původní domov zmizel, jsou orangutani nemilosrdně pronásledováni a zabíjeni.  Pohled na nešťastná osiřelá mláďata zvládne bez pohnutí málokdo. Likvidovány jsou však i další, silně ohrožené druhy zvířat. O druhové pestrosti a pokladech (například léčivých rostlinách) které pralesy ještě skrývají, nemluvě.

palmový olej ne
palmový olej ne
výrobky s palmovým olejem
výrobky s palmovým olejem

Palmový olej si oblíbily hlavně velké společnosti. Čtěte složení….

….a pomůžete i sobě.

Obsahuje totiž velké množství nasycených mastných kyselin (až 49 % celkového složení, tedy víc než sádlo), což při častější konzumaci znamená víc cholesterolu v krvi a větší riziko ucpávání cév či infarktu. Chemické rozbory ukazují, že pro úpravu potravin se mnohem víc hodí řepkový olej (dokonce o něco víc než olivový), který má ze všech olejů nejnižší podíl nasycených mastných kyselin a zároveň nejvyšší podíl nenasycených mastných kyselin, jež pro správné fungování těla potřebujeme.

Leave a Reply